Centre d’Excel·lència Jean Monnet

2012-2015

Qui som

L'any 2012, la Comissió Europea va atorgar un Centre d’Excel·lència Jean Monnet a la Universitat de Lleida, en reconeixement de la llarga i intensa trajectòria de docència, recerca i divulgació en temes europeus i internacionals que la UdL, en general, i els estudis de Dret, en particular, han portat a terme durant molts anys en favor de la construcció europea i dels valors de la integració.

La concessió del Centre, que tinc l'honor de dirigir, ha possibilitat continuar la tasca ja iniciada al 2008, quan la Comissió Europea em va atorgar una Càtedra Jean Monnet, que amb la denominació: “Law and External Relations of the European Union”, ha desenvolupat durant aquests anys una gran quantitat d'activitats al voltant del procés d'integració europea i dels temes internacionals més actuals. El Centre està integrat per un Comitè Acadèmic, en el que, a part de professors de la UdL, també participen professors de les Universitats de Saragossa i València, que representen un equilibri entre professors amb una trajectòria molt consolidada i joves professors i investigadors.

El Centre d’Excel·lència té com a objectiu principal convertir-se en un instrument aglutinador dels temes europeus amb seu a la UdL, però obert igualment a la ciutat i a la província de Lleida, sense renunciar a la seva projecció a la resta de Catalunya i de l'Estat, amb una clara vocació europea i internacional. Partint d'aquesta idea central, la planificació de les activitats està dirigida a assolir una ampla participació de diferents sectors, tant de l'àmbit universitari com a nivell de societat civil.

L'impuls i la promoció de la recerca interdisciplinària constitueix igualment un dels objectius del Centre, objectiu que es materialitza a través de projectes de recerca (locals, autonòmics, estatals i europeus), publicació de llibres (cinc en total), així com de diversos capítols de llibres col·lectius i d'articles en revistes especialitzades que contribueixen a la generació i transferència de nous coneixements sobre el procés de construcció europea. Al voltant de la Càtedra Jean Monnet i del Centre d’Excel·lència s'ha obtingut el Projecte I+D+I del Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO): “UE-Mediterráneo: el impacto de la primavera árabe en las relaciones euromediterráneas y en los intereses de España en la región”, i, més recentment, el Projecte europeu: “Challenges of the European Union: an approach for Senior Students (CEUSS)” del Programa: Jean Monnet Projects. Policy Debate with the Academic World (Comissió Europea), a part de la participació en altres Projectes de recerca.

Finalment, i dins d'aquesta dimensió d'impuls i promoció de la recerca, convé posar de manifest que el Grup de recerca: “Les Nacions Unides i la Unió Europea davant els reptes i les amenaces actuals: reforma del sistema de governança global, seguretat, cooperació i drets humans”, va ser reconegut l'any 2014 com a “Grup consolidat” per la Generalitat de Catalunya. El Grup està format per una vintena de professors procedents de diferents Universitats espanyoles, italianes i xilenes.

Membres
Director:
  • Dr. Antonio Blanc Altemir
Comitè acadèmic:
  • Dra. Consuelo Ramón Chornet
  • Dr. Sergio Salinas Alcega
  • César Cierco Seira
  • Dra. Bénédicte Real
  • Dra. Eimys Ortiz Hernández
Dades del projecte
  • Data d’Inici: 01-01-2012
  • Data de Finalització: 31-08-2015
  • Referència: 528802ES
  • Pressupost: 100.000€