XVII Jornades. Les Nacions Unides i la Unió Europea. Valors i àmbit d’acció compartit: La lluita contra el canvi climàtic.

 

Cicle de conferències sobre les Nacions Unides i la Unió Europea: Qüestions d’actualitat

 

Seminari: la complexitat del veïnatge de la UE. Cap a un nou paradigma dels acords d’associació de la UE

 

XVI Jornades. Les Nacions Unides i la Unió Europea: reptes comuns i assistència mútua. Drets Humans i Lliure Comerç

 

Reptes de la Unió Europea per als pròxims anys. Una perspectiva des del 60 aniversari dels Tractats de Roma

 

XV Jornades. Les Nacions Unides i la Unió Europea davant els reptes i amenaces actuals

 

DOSSIER PROJECTE CEUSS

BREXIT

EEUU-UE

Salut pública

Lluita contra el terrorisme

Medi ambient

Construcció de pau

Fronteres exteriors

 

 

Coneix la Unió Europea

MATERIAL EN CATALÀ

Hi descobrireu el procés de construcció de la Unió Europea, els valors que compartim, qui s’hi encarrega de què i les repercussions que tenen tots aquests factors en el nostre dia a dia. A més, coneixereu els nombrosos reptes a què ha de fer front actualment la UE, uns reptes que probablement també afectaran el vostre futur.

El Llibre blanc que va presentar la Comissió Europea l’1 de març exposa possibles vies per al futur d’Europa davant del gran nombre de reptes que afronta, des de la globalització o l’impacte de les noves tecnologies a la societat i l’ocupació als problemes de seguretat i l’auge dels populismes. El Llibre blanc exposa cinc escenaris possibles cap a on la Unió podria evolucionar.

La Unió Europea ha de fer front a problemes mai vistos, que van des de l’alta desocupació, l’alentiment del creixement econòmic, les incerteses econòmiques i l’enorme dèficit d’inversions a la pressió migratòria o els reptes en matèria ambiental i de seguretat. Per donar-hi resposta, Jean Claude Juncker ha establert deu prioritats clau, que s’expliquen en aquesta publicació, i que són el principal objectiu de les institucions de la UE.

Per a què serveix la Unió Europea? Per què i com va començar tot plegat? Com funciona la UE? Què ha aconseguit la UE per als seus ciutadans i quins reptes té al davant actualment?

Aquestes són algunes de les qüestions que planteja Pascal Fontaine, expert en la UE, en aquesta edició de la seva popular publicació Europa en dotze lliçons. Pascal Fontaine va ser assistent de Jean Monnet i professor de l’Institut d’Études Politiques de París.

Com es prenen les decisions a la UE, quines són les institucions responsables de prendre-les? Aquesta publicació fa un repàs a la manera com s’elabora la legislació europea i ofereix informació sobre les institucions, agències i òrgans de la UE.

En aquest tríptic hi trobareu consells pràctics per poder viatjar per la UE: quina documentació us cal, en quins països podeu fer servir l’euro, seguretat viària, drets dels passatgers o assistència sanitària entre d’altres. També hi ha un mapa d’Europa. Aquesta guia és imprescindible si voleu viatjar per la UE.

El 9 de maig de 1950, gairebé cinc anys després del final de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, anunciava la proposta del govern francès de crear la Comunitat Europea del Carbó i de ľ Acer, el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra. La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha traduït la Declaració Shuman al català.

(material en castellà)

¿QUÉ ES LA UNIÓN EUROPEA?

  1. HISTORIA DE LA UE: EVOLUCIÓN Y TRATADOS

 

  1. INSTITUCIONES DE LA UE

 

  1. OTROS ÓRGANOS DE LA UE

 

  1. POLÍTICAS DE LA UE

 

  1. ACTUALIDAD

 

Press release

Collaboratively disseminate wireless innovation with standards compliant e-business.
Phosfluorescently expedite functional products via premium action items.